Fraude

Fraude en oplichting
Steeds meer mensen worden slachtoffer van criminelen die bijvoorbeeld via de bankrekeningen van anderen geld witwassen. Of op andere wijze misbruik maken van anderen.

Hier vind je meer informatie over verschillende soorten fraudes en de gevolgen hiervan. Ben je slachtoffer van fraude? Bespreek dit dan met je begeleider en maak melding bij de politie.

Meer informatie over fraude en wat te doen is te vinden via
consuwijzer en fraudehelpdesk

Wil je doormiddel van filmpjes bekijken van wat voor verschillende soorten fraude je slachtoffer kan worden, vind je via fraudehelpdesk een aantal voorbeelden uitgelegd.  

Er zijn verschillende soorten fraude, hieronder vindt je per onderwerp meer uitleg.

Marktplaatsfraude

Wat is online handelsplaatsfraude marktplaatsfraude?
Van fraude op onlinehandelsplaatsen is sprake als de koper de aangeboden producten niet betaalt, of als producten die zijn betaald, niet worden geleverd. Je herkent handelsfraude als bijvoorbeeld populaire producten veel goedkoper worden aangeboden. De webshop heeft geen keurmerk, of vele (nep-)keurmerken.
Wanneer je zelf geld hebt overgemaakt ben je dit helaas kwijt en is dit meestal niet meer terug te krijgen.
Heb je iets besteld via marktplaats en wordt dit niet geleverd of blijkt het vals/nep te zijn?

Dan kan je onderstaand advies opvolgen.                               

 1. Neem eerst nogmaals contact op met de verkoper. Mogelijk is er sprake van een misverstand of wordt het product alsnog geleverd.
 2. Breng in geval van oplichting altijd de Politie op de hoogte rondom Internetoplichting.
 3. Meld oplichting ook altijd aan Marktplaats. Zij nemen dergelijke meldingen zeer serieus en nemen waar mogelijk gerichte maatregelen. 

Babbeltruc

Wat is de babbeltruc?

Van de babbeltruc is sprake als een onbekende al of niet in gezelschap van iemand aan de deur aanbelt en met een praatje binnen weet te komen. Soms glipt de handlanger ongemerkt naar binnen en steelt geld, bankpassen en andere waardevolle bezittingen. De oplichter doet zich vaak voor als een medewerker van een bedrijf of instelling (energiebedrijf). Laat nooit zomaar mensen binnen zonder dat je weet wie dat zijn en of het klopt wat ze zeggen. Energie bedrijven en bijvoorbeeld woningbouw zullen altijd eerst een brief sturen dat ze langs komen. Daarnaast kan je altijd even met het bedrijf bellen om te controleren of het klopt dat er iemand onaangekondigd langs komt.

Een andere manier is wanneer een postbezorger een pakketje voor je heeft. Omdat er te weinig aan porto is betaald, vraagt hij of je het ontbrekende bedrag wilt pinnen. Op het moment dat je pinpas gebruikt, wordt deze gekopieerd. Het apparaat slaat de door je ingetoetste pincode op. Later ontdekt je dat er veel geld van je rekening is afgeschreven;
geef daarnaast ook nooit je bankpas en pincode af aan mensen die je niet kent. Zet ook nooit je handtekening als je twijfelt.  

Wat te doen als je slachtoffer bent van de babbeltruc?

Als je bent gedupeerd vanwege de babbeltruc ben je slachtoffer van een misdaad. Dat kan iedereen overkomen. Bel onmiddellijk met de politie 112 of 0800-8844. Beschrijf hoe de mensen eruit zagen die bij je aan de deur zijn geweest.

 

Bankrekeningfraude

Wat is bankrekeningfraude?

De telefoon gaat bij Dirk thuis. Het is Kimberly van de bank. Ze wil enkele zaken bij het internetbankieren controleren, omdat er valse e-mails zijn gestuurd. Dirk geeft de inlogcodes via de telefoon door aan Kimberly.
Een tijd later blijkt dat er € 3600 van zijn rekening is afgeschreven.

Twee soorten phishing
Dirk werd slachtoffer van telefonische ‘phishing’, waarbij criminelen via de telefoon ‘vissen’ naar vertrouwelijke gegevens van klanten.

De andere vorm van fraude is digitale phishing via de computer. Oplichters lokken mensen naar een kopie van de bankwebsite, bijvoorbeeld via een link in een e-mail. Bij het inloggen gaan de gegevens rechtstreeks naar de fraudeurs. Ook kan het zijn dat een computer besmet raakt met kwaadaardige software (ofwel malware) die op de achtergrond meekijkt met wat jij doet. Zo’n programma registreert bijvoorbeeld wat jij typt, het zogeheten keylogging, en stuurt dat door naar criminelen.
 

Wat gebeurt er als je op een link in een phishing e-mail klikt?
Wanneer je gebruik maakt van zo’n link, kom je terecht op een echt lijkende website. Via de website laat de oplichter je inloggen met jouw inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor krijgt de oplichter jouw persoonsgegevens in handen.
Het doel van de oplichter is bijvoorbeeld om met jouw gegevens spullen te kopen en geld van jouw rekening te halen.

Hoe herken je een phishing e-mail?
Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte betrouwbare
e-mail. Toch zijn er kenmerken te noemen waaraan je een phishing e-mail kunt herkennen:

 • Banken, creditcardmaatschappijen en andere bedrijven vragen je nooit per e-mail om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden.
 • Phishing e-mails spelen vaak in op je angst opgelicht te worden, je account kwijt te raken of op een andere dringende redenen om zo snel mogelijk te reageren.
 • Een phishing e-mail is meestal onpersoonlijk: de aanhef luidt bijvoorbeeld 'Beste klant'. Maar let op: ook e-mails met je eigen naam kunnen nog steeds nep zijn!

Kijk op de website www.veiliginternetten.nl voor meer achtergrondinformatie over phishing en tips om uw computer te beveiligen. De waarschuwingsdienst is een dienst van de Nederlandse overheid.
 

 

Consumentenfraude

Wat is consumentenfraude? 
Agressieve werving van nieuwe klanten en misleidende reclame zijn vormen van consumentenfraude. Je kan dit herkennen als bedrijven zomaar aankloppen en je proberen iets te verkopen. Ga hier nooit direct op in, maar controleer altijd of het bijvoorbeeld klopt dat je verzekeringsmaatschappij wordt overgenomen door een andere.
Of dat de prijs die vermeld staat ook echt klopt of dat er nog bijkomende kosten bij komen. Bijvoorbeeld bij vakanties komen vaak nog extra kosten erbij, deze moeten tegenwoordig vermeld worden.

Andere vormen van consumentenfraude zijn;

 • misleidende reclame
 • ten onrechte een keurmerk voeren
 • weglaten van belangrijke kenmerken van het product
 • een product als gratis aanprijzen terwijl er toch kosten aan verbonden zijn

Via ConsuWijzer kan je terecht met klachten over producten of diensten en vragen over de rechten als consument.

 

 

 

 

 

Datingfraude

Wat is datingfraude?

Bij datingfraude maakt iemand uit het binnen of buitenland via een datingsite contact, stuurt foto’s via e-mail en biedt aan om kennis te komen maken, maar kan de reis niet betalen. Vaak zijn de foto’s niet echt en zijn deze van internet gehaald. Met een zielig verhaal wordt gevraagd de reis vergoed te krijgen en wordt gevraagd het geld over te maken.
Wanneer je geld overmaakt ben je dit kwijt. Voorkom datingfraude door niet in te gaan op de vraag het geld op te sturen. Maak alleen gebruik van erkende datingbureau ’s.

Wil je meer informatie kijk dan eens op de site van de fraudehelpdesk.

Identiteitsfraude

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude komt steeds vaker voor in Nederland. Je spreekt van identiteitsfraude wanneer iemand anders misbruik maakt van valste of gestolen identiteitsgegevens. Hiermee kan bijvoorbeeld online spullen worden gekocht op iemand anders zijn naam, zonder te betalen. 

Op de site van de rijksoverheid staat meer informatie over identiteitsfraude.

Met dit stappenplan wordt eenvoudig uitgelegd hoe je identiteitsfraude kan tegengaan.

Maak een kopie van je identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen.
Als je een auto huurt, een hotel boekt, of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van je rijbewijs of paspoort. Daarmee kunnen criminelen gemakkelijk fraude plegen. Maak daarom een kopie voor hen minder bruikbaar.

Schrijf op de kopie:

 1. dat het een kopie is
 2. voor wie deze bedoeld is
 3. de datum waarop je de kopie afgeeft.

Streep op de kopie je burgerservicenummer*(BSN) door in de strook onderaan je paspoort (op het oude paspoort ook rechts van het midden).
Op je rijbewijs staat het BSN op de achterkant (op het oude rijbewijs aan de binnenkant op de eerstepagina).

KopieID app
Met de KopieID app voorkom je misbruik met een kopie van je identiteitsdocument. Het werkt heel eenvoudig: je maakt via de app een foto van je document, dan zet je de datum en het doel van de kopie erop en ten slotte streept je je BSN door. Zo kan je een kopie van je
document veilig verzenden. Download de App in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store.

Katvangers

Wat zijn katvangers?

Katvangers zijn personen die meerdere kentekens op hun naam laten zetten om zo de echte eigenaren niet te laten vervolgen voor bijv. boetes. De katvanger krijgt hier geld voor. De echte eigenaren gebruiken de auto’s vaak voor illegale activiteiten en doen er daarom alles aan om niet te worden gepakt.

Aangezien de kosten (zoals verzekering, belasting etc) van de auto’s op gaan lopen, lukt het de katvanger niet om alles te betalen. Hierdoor komt de katvanger vaak in de financiĆ«le problemen.

Wat zijn de gevolgen?
De katvangers komen vaak niet alleen in de financiĆ«le problemen, maar wanneer bekend wordt dat ze katvanger zijn, zullen ze voor de rechter moeten komen. De katvanger kan rekenen op een boete en gevangenisstraf, maar ook op een aantekening op het strafblad. Maar de katvanger kan ook aansprakelijk gesteld worden voor schade die is gemaakt met de auto(‘s).Bovendien kan de katvanger aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade.

 

Toeslagenfraude

Wat is toeslagenfraude?

Je spreekt van toeslagenfraude wanneer iemand opzettelijk verkeerde informatie geeft aan de belastingdienst, om zo extra toeslagen te ontvangen.

Je kan zelf aan de belastingdienst verkeerde informatie verstrekken over je eigen situatie om zo extra toeslagen te krijgen. Maar het kan ook zo zijn dat iemand anders met jouw gegevens toeslagen aanvraagt en op zijn eigen rekening laat storten. Hierdoor loop jij toeslagen mis, en wordt er ook misbruik gemaakt van je gegevens.  

Wat te doen als je slachtoffer bent van toeslagenfraude?
Wanneer je denkt slachtoffer te zijn geworden van toeslagenfraude, dan kan je je melden bij toeslagen.fraude@belastingdienst.nl. Slachtoffers van fraude hoeven de onterecht uitgekeerde toeslagen niet terug te betalen. Deze bedragen worden verhaald bij de daders.