Babbeltruc

Wat is de babbeltruc?

Van de babbeltruc is sprake als een onbekende al of niet in gezelschap van iemand aan de deur aanbelt en met een praatje binnen weet te komen. Soms glipt de handlanger ongemerkt naar binnen en steelt geld, bankpassen en andere waardevolle bezittingen. De oplichter doet zich vaak voor als een medewerker van een bedrijf of instelling (energiebedrijf). Laat nooit zomaar mensen binnen zonder dat je weet wie dat zijn en of het klopt wat ze zeggen. Energie bedrijven en bijvoorbeeld woningbouw zullen altijd eerst een brief sturen dat ze langs komen. Daarnaast kan je altijd even met het bedrijf bellen om te controleren of het klopt dat er iemand onaangekondigd langs komt.

Een andere manier is wanneer een postbezorger een pakketje voor je heeft. Omdat er te weinig aan porto is betaald, vraagt hij of je het ontbrekende bedrag wilt pinnen. Op het moment dat je pinpas gebruikt, wordt deze gekopieerd. Het apparaat slaat de door je ingetoetste pincode op. Later ontdekt je dat er veel geld van je rekening is afgeschreven;
geef daarnaast ook nooit je bankpas en pincode af aan mensen die je niet kent. Zet ook nooit je handtekening als je twijfelt.  

Wat te doen als je slachtoffer bent van de babbeltruc?

Als je bent gedupeerd vanwege de babbeltruc ben je slachtoffer van een misdaad. Dat kan iedereen overkomen. Bel onmiddellijk met de politie 112 of 0800-8844. Beschrijf hoe de mensen eruit zagen die bij je aan de deur zijn geweest.