Bankrekeningfraude

Wat is bankrekeningfraude?

De telefoon gaat bij Dirk thuis. Het is Kimberly van de bank. Ze wil enkele zaken bij het internetbankieren controleren, omdat er valse e-mails zijn gestuurd. Dirk geeft de inlogcodes via de telefoon door aan Kimberly.
Een tijd later blijkt dat er € 3600 van zijn rekening is afgeschreven.

Twee soorten phishing
Dirk werd slachtoffer van telefonische ‘phishing’, waarbij criminelen via de telefoon ‘vissen’ naar vertrouwelijke gegevens van klanten.

De andere vorm van fraude is digitale phishing via de computer. Oplichters lokken mensen naar een kopie van de bankwebsite, bijvoorbeeld via een link in een e-mail. Bij het inloggen gaan de gegevens rechtstreeks naar de fraudeurs. Ook kan het zijn dat een computer besmet raakt met kwaadaardige software (ofwel malware) die op de achtergrond meekijkt met wat jij doet. Zo’n programma registreert bijvoorbeeld wat jij typt, het zogeheten keylogging, en stuurt dat door naar criminelen.
 

Wat gebeurt er als je op een link in een phishing e-mail klikt?
Wanneer je gebruik maakt van zo’n link, kom je terecht op een echt lijkende website. Via de website laat de oplichter je inloggen met jouw inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor krijgt de oplichter jouw persoonsgegevens in handen.
Het doel van de oplichter is bijvoorbeeld om met jouw gegevens spullen te kopen en geld van jouw rekening te halen.

Hoe herken je een phishing e-mail?
Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte betrouwbare
e-mail. Toch zijn er kenmerken te noemen waaraan je een phishing e-mail kunt herkennen:

  • Banken, creditcardmaatschappijen en andere bedrijven vragen je nooit per e-mail om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden.
  • Phishing e-mails spelen vaak in op je angst opgelicht te worden, je account kwijt te raken of op een andere dringende redenen om zo snel mogelijk te reageren.
  • Een phishing e-mail is meestal onpersoonlijk: de aanhef luidt bijvoorbeeld 'Beste klant'. Maar let op: ook e-mails met je eigen naam kunnen nog steeds nep zijn!

Kijk op de website www.veiliginternetten.nl voor meer achtergrondinformatie over phishing en tips om uw computer te beveiligen. De waarschuwingsdienst is een dienst van de Nederlandse overheid.