Professionele hulp bij schulden

De gemeente waarin je woont is verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. Vraag bij de gemeente na, bij wie je voor schuldhulpverlening terecht kunt.

De schuldhulpverlening zal eerst proberen samen met de schuldeisers tot een oplossing te komen: dit heet het minnelijk traject. Als dit niet mogelijk is, zal er een wettelijk traject moeten worden ingezet.

Minnelijk traject
De schuldhulpverlening in bijvoorbeeld Rotterdam wordt door de Krediet Bank Rotterdam (KBR) uitgevoerd. Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om een pré intake te hebben met een medewerker van de Kredietbank bij een Vraagwijzer in de regio . Tijdens de pré intake geeft de medewerker van de Kredietbank uitleg over de werkwijze en wat een minnelijk traject inhoudt. Daarnaast wordt er gekeken naar de situatie van de klant. Wanneer de pré intake positief verlopen is en alle papieren zijn verzameld wordt het ingeleverd bij de Kredietbank.

Vervolgens wordt er een afspraak voor een intake gesprek gemaakt. Hierin wordt je hele financiële situatie bekeken. De medewerker van schuldhulpverlening gaat uitzoeken of een minnelijk traject tot de mogelijkheden behoort. Dit betekent dat in dit geval de KBR afspraken gaat maken met schuldeisers om betalingsregelingen te treffen. Als je niet genoeg middelen hebt om regelingen te betalen of als niet alle schuldeisers akkoord gaan, kan het minnelijke traject niet tot stand komen.

Als het minnelijk traject niet tot stand kan komen, dan krijgt je een zogenoemde beëindigingsbrief. Deze brief moet goed bewaard blijven. In de correspondentie met schuldeisers kan deze brief bijgevoegd worden om aan te tonen dat er een traject loopt voor schuldsanering. Ook krijgt je een aanmeldingsformulier om aanspraak te maken op de wet Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen).

Wsnp
Wsnp staat voor Wet schuldsanering natuurlijke personen.
Bij het Wsnp traject moet je voor de rechter verschijnen om uitleg te geven over het ontstaan van de schulden en hoe je in de toekomst gaat voorkomen dat er weer schulden ontstaan. Je krijgt direct te horen of je wel of niet in aanmerking komt voor de Wsnp. Als je in aanmerking komt gebiedt de rechter alle schuldeisers akkoord te gaan met een regeling om een gedeelte van de schuld kwijt te schelden. Je krijgt dan ook een bewindvoerder voor de Wnsp aangewezen. Het traject duurt meestal 3 jaar. 3 jaar lang gaat alle post naar de bewindvoerder en leef je 90% van het minimum inkomen. Na deze 3 jaar moet je nog een keer naar de rechter waar je een zogenoemde “schone lei” krijgt.

Als je niet in aanmerking komt voor de Wsnp zal je failliet worden verklaard. Dit betekent dat de schulden blijven bestaan, zo lang deze nog niet zijn afbetaald. Je krijgt een curator toegewezen. De curator heeft het beheer en de beschikking van het vermogen van jou.

De folder ‘Schulden oplossen met de WSNP' geeft meer informatie over de Wsnp.(Zie hieronder)

Op de website van wsnp is informatie te vinden over de Wsnp. Je kunt hier ook de bovenstaande folders en de folder 'Wsnp, wat wijzigt er’ downloaden.

Let op filmpje opent alleen in Crome.

BijlageGrootte
Folder Schulden oplossen met de WSNP.pdf277.52 KB