Zelf je schulden oplossen

Wanneer je één of een paar kleine schulden hebt of achterstand hebt bij het betalen van rekeningen, dan kan je zelf (eventueel met ondersteuning van de begeleiding) afspraken maken met de schuldeisers.

Je kunt een betalingsregeling treffen met de schuldeisers.
Om een betalingsregeling te treffen, kun je de volgende stappen nemen:

1) Maak een overzicht van alle schulden
Maak een schuldenoverzicht waarop staat wie de schuldeisers zijn, wat er nog betaald moet worden en wat de eventuele maandelijkse aflossing is. Hieronder vind je een 'voorbeeld schulden overzicht'.

2) Maak een maandbegroting
Een begroting geeft je overzicht van de inkomsten en uitgaven per maand. Als je dit overzicht hebt, weet je hoeveel geld je overhoudt, na het betalen van je vaste lasten. Hieronder vind je een 'voorbeeldformulier maandbegroting'.

3) Bepaal wat per maand afgelost kan worden
Door de begroting wordt duidelijk wat de aflossingscapaciteit is. Als er meerdere schuldeisers zijn dan moet de aflossingscapaciteit verspreid worden onder de verschillende schuldeisers.

Je hebt altijd recht om een bepaald bedrag over te houden om van te leven.  Uitgangspunt is dat je minimaal 90 % van de bijstandsnorm over mag houden. Dit wordt beslagvrije voet genoemd. Er mag niet meer ingehouden worden door deurwaarders dan de beslagvrije voet.

4) Neem contact op met de schuldeisers
Neem (telefonisch) contact op met de schuldeisers, leg de situatie uit en doe een betalingsvoorstel. Vaak zal er gevraagd worden het voorstel op papier te zetten. Een voorbeeldbrief voor een betalingsvoorstel is terug te vinden onder 'voorbeeldbrieven'.

Meer informatie kan je vinden op zelf je schulden regelen.

LET OP: Het is belangrijk om altijd contact te houden met de schuldeiser en alle afspraken en papieren over de schuld (overzichtelijk) bij elkaar te houden.

BijlageGrootte
voorbeeld schulden overzicht.xls30.5 KB
voorbeeld maandbegroting.xls1.43 MB